En stor del nybagte forældre kan godt komme i tvivl om de kan nøjes med en barnevogn eller en bæresele. Men for langt de fleste vil en kombination af de 2 være den mest idele løsning. Rigtig mange forældre variere nemlig en hel del imellem bæreseler og barnevogne, når de skal ud og gå tur med deres barn. Der er mange fordele ved en babysele, men der er også en del ved at benytte en barnevogn.

Læs mere om Bedste babysele til sit spædbarn

Hvorfor bruge en bæresele

Står det til barnet, vil det som helst helst transporteres rundt i en god bæresele. På den måde er det hele tiden tæt på sin far eller mors krop, hvilket giver en større tryghed. Stillingen i bæreselen minder også mere om da barnet lå i sin moders mave, hvilket også godt kan være en stor fordel. Problemet her er dog at barnet ikke vænnes til at opleve verden, noget som er en vigtig del af børns udvikling. For forældrene kan bæreselen give den fordel, at man har sine hænder fri til at lave alle mulige andre ting, samtidig med at man bære rundt på sit barn. F.eks. rydde op i hjemme, strikke eller hvad man nu ellers har lyst til. Den er også god til at transportere ens barn rundt, steder hvor en barnevogn vil have vanskeligt ved at komme frem.

Man spørger hvilken bæresele man skal købe. For de fleste står valget i mellem en billig model som Childhome eller Babybjørn one vs Ergobaby. De læser måske et par Ergobaby 360 test, kigger nogle billeder igennem og på den måde beslutter sig for hvilken baby bære sele som passer bedst til deres behov. Jeg har selv prøvet en del forskellige bæreseler, og min egen favorit er Ergobaby 360 Four Position, da det uden tvivl er den mest ergonomiske og behagelige at benytte. Barnet sidder rigtigt godt i den, og bliver ikke for tung at gå rundt med, da vægten fordeles godt ud. Derfor er Ergonimisk bæreseler helt klart at foretrække.

Læs mere om Ergo bæreseler er bare bedre

Hvor længe må en baby sidde i en bæresele

Det afhænger en del af kvaliten af bæreselen. Jo bedre bedre kvalitet jo længere kan de barn sidde i den. F.eks. anbefaler man at man ikke benytter den længere end tyve minutter, for en bæresele i middel kvalitet, som f.eks. Babybjørn. For en Ergobaby 360 er det faktisk helt op til barnet selv. Du opdager hurtigt som forældre hvornår den lille syntes han eller hun, har siddet længe nok i bæreselen, og gerne vil ud af den. Dog vil jeg personligt ikke anbefale at bruge den i over en time ad gangen, da dette godt kan belaste barnets hofter og ryg, samt du vil uden tvivl også kunne mærke det på din egen ryg. Nogle bære seler er lavet til de helt små spædbørn, mens andre med en babyindsats til bæreseler, kan benyttes af nyfødte og ofte i meget længere tid.

Læs mere om Fordele ved baby indsats i bæreselen

Hvorfor bruge en barnevogn

I en barnevogn har ens barn mulighed for at ligge og kigge op i himlen, se skyerne bevæge sig rundt, se husene omkring gaderne, træerne man køre under og hvad der nu ellers kommer inden for barnets synsfelt i barnevognen. Dette er en god måde for ens barn at lære lidt om verden. Skal man ud på de lange ture, så kan det også hurtigt blive tungt at bære rundt på barnet hele tiden.
Du skal heller ikke bære rundt på dit barns vægt i en barnevogn, hvilket er en stor fordel til de lidt længere ture. Derudover har du mulighed for at benytte barnevognen som en midlertidig rejseseng når i er nogle steder.

Som du kan se, er det ikke tale om en enten eller til spørgsmålet – Skal jeg købe en bæresele eller barnevogn? Jeg vil anbefale en af hver, da begge typer af babyudstyr fint understøtte hinanden, og der vil være tider hvor den ene model har en fordel, frem for den anden.

Sådan bære du bedst rundt på din baby