Er der overhoved nogen grund til at benytte en bæresele til sit barn eller er det at spilde penge på noget man alligevel ikke for brugt? Det spørgsmål høre jeg ofte fra folk som aldrig har prøvet en bæresele før. Men faktum er at bæreseler bliver brugt som aldrig før og er noget af det mest smarte inden for babyudstyr.
En af grundene er at det er blevet mere acceptabelt at bruge en bære sele, hvor det før mest var hippier og folk der var lidt alternativ som benyttede den slags babyudstyr. Den anden grund er at udvalget og kvalitet er blevet meget større end hvad det var for blot 10 år siden. Der er sket rigtigt meget inden for udviklingen af bæresele. De fleste modeller er blevet langt mere ergonomiske og dermed mere behagelige at benytte for både forældre og for barnet.

Læs mere om Brug af baby bære sele til spædbørn

Hvilke bæresele skal man vælge?

Det kan være lidt svært at finde rundt i de mange modeller inden for bæreseler. Du kan ikke bare tage ned i den lokale baby butik, pakke en bunke af deres bæreseler ud, og se hvilke du syntes er mest behagelige, at benytte eller ser smartes ud. En ting som også ofte snyder når vi taler bære seler, er at en sele som måske føles rigtig behagelig når du lige tager den på, hurtig kan blive hård at gå med. Eller en som er god så længe barnet vejer 3 kilo, bliver træls når barnet er 4 kilo.
Det betyder at man ikke bare kan prøve en bæresele og dermed få en ide om hvor god den er. Den skal næsten bruges et stykke tid, før man kan danne sig et indblik hvor god bæreselen faktisk er. Skal man bruge den til de helt små børn, så er en babyindsats ofte nødvendig. F.eks. en Ergobaby indsats til nyfødte, som giver dig mulighed for at bruge bæreselen langt tidligere. Men lad os se lidt på, hvad du faktisk kan gøre for at øge chancen for a vælge den rigtige sele til dit barn.

Læs mere om Hvorfor bruge en Ergobaby babyindsats

Ergonomi er vigtig inden for bæreseler

Det er bestemt ikke lige meget om en bæresele er ergonomisk eller ej. En ikke ergonomisk bæresele ligger en del ekstra stress på din ryg og lænd, men også på barnets ryg og hofter. Noget som bestemt ikke er godt for barnet. Heldigvis er de fleste moderne bæreseler ergonomiske, og dermed er det ikke længere helt samme problem som det var en gang. Men jo bedre ergonomi bæreselen har, jo lettere vil det være at bære rundt på sit barn i længden, og jo mere behageligt ligger barnet i selen.

Læs mere om Vælg en ergonomisk bæresele

Er der andre fordele ved babybæreseler?

Ja udover at give en langt større frihed end en barnevogn når man er ude og gå med sit barn, at knytte sig mere til barnet og den ekstra tryghed bæreselen giver dit barn, så er der faktisk også andre fordele. Nyere undersøgelser viser nemlig, at mødre og fædre som benytter disse typer af bæreudstyr, faktisk får op imod 20% mere motion end dem som ikke har bruger en. Noget som alt for mange nybagte forældre ofte har det med at få for lidt af.

Sådan spotter du en god bære sele

En ting som ofte er vigtig er kvaliteten. Her kan du mærke på stoffet om det føles billigt. Hvis det er tilfældet er det ofte ikke en god sele. Check også skulderremmene om de er solide, og hvor godt polstret de er. Er der meget lidt polstring i dem, så er det næsten altid et tegn på at bæreselen hurtig kan blive tung at gå rundt med, især når barnet begynder at tage lidt på. Som med så meget andet hænger pris og kvalitet ofte sammen. En billig Childhome bæresele, har ikke helt samme kvalitet som en Ergobaby 360 four position bæresele. Den har også langt flere specielle features og indstillings muligheder. Dermed er det dog ikke sagt, at en sådan Ergobaby vil være det rigtige valg for dig. Hvis du ikke kommer til at bruge den ofte, eller i længere tid af gangen, så er det jo ingen grund til at bruge alt for mange penge på denne type babyudstyr. En anden måde at undersøge sine muligheder på, er f.eks. ved at tjekke de forskellige test der er af produkterne. Se f.eks. vores test af bæreseler her babybaereseler.dk, og se vores mening om hvilke du bør anvende.

Eksempel på en Ergobaby Adapt Bæresele til børn